KAKO ODABRATI NAJBOLJI MATERIJAL ZA SUDOPERU

KAKO ODABRATI NAJBOLJI MATERIJAL ZA SUDOPERU

Odlučivanje o najboljem materijalu za Vašu sudoperu nije lak posao, pa je ovaj vodič kreiran da Vam pomogne da pri donošenju odluke. Razgovaraćemo o prednostima i nedostacima kuhinjskih sudopera od nerđajućeg čelika, granita i keramičkih sudopera kako bismo Vam pomogli da donesete najbolju odluku o tome koji je izbor pravi za Vas.

Odabir pravog kuhinjskog materijala je apsolutno od  vitalanog značaja, na kraju krajeva, to nije nešto što menjate svake godine kao što biste mogli da zamenite peškir ili jastuke na krevetu. Ako odaberete pogrešnu sudoperu, ispravljanje može biti skupa i dugotrajna greška. Ali sa tako širokim izborom materijala za sudopere i još širim rasponom cena, kako znate koji je pravi za Vašu kuhinju? U ovom vodiču ćemo pogledati različite tipove kuhinjskih sudopera i razgovarati o njihovim prednostima i nedostacima, ali i na kraju teksta preporučiti nekoliko naših omiljenih.

SUDOPERE OD NERĐAJUĆEG ČELIKA



Sudopere od nerđajućeg čelika su i dalje najpopularnije sudopere kod nas, sa velikim brojem dostupnih veličina, oblika, pa čak i završnih obrada. U tom obliku najčešće postoji sudopera koja odgovara svačijim potrebama. Sudopere od nerđajućeg čelika zahtevaju veoma malo održavanja; otporne su na koroziju i rđu, i sve dok se pravilno neguju i brišu nakon svake upotrebe, ne bi trebalo da imaju mrlje.

Sudopere od nerđajućeg čelika su generalno najjeftinija opcija, tako da ako ste u ograničenom budžetu ili tražite sudoperu koju ćete instalirati u nekretninu za iznajmljivanje, one su najbolji izbor. Kako su sudopere od nerđajućeg čelika, u ovom slučaju bolji izbor od drugih opcija, način na koji se mogu ugraditi je takođe fleksibilniji.

Jedan nedostatak ovih sudopera od nerđajućeg čelika je što su obično napravljene od tanjeg nerđajućeg čelika. Ovo ne samo da ih čini sklonijim udubljenjima i ogrebotinama, već ih čini i bučnijim. Što je nerđajući čelik deblji, to je sudopera tiša, ali i skuplja. Neke od skupljih sudopera takođe imaju specijalne jastučiće za upijanje zvuka ispod sudopere kako bi dodatno smanjili buku. Kao što smo naglasili, nerđajući čelik je generalno najjeftiniji od materijala, ali ako tražite vrhunsku sudoperu od nerđajućeg čelika, možete pogledati Franke Box Center BWX 220-54-27.

Prednosti:

  • Veoma izdržljiv materijal - otporan na koroziju i rđu i obično dolazi sa dugim garancijama
  • Obično najjeftiniji od svih materijala
  • Dostupne su za ugradnju u standardnoj, poravnatoj i podgradnoj varijanti
  • Minimalno održavanje
Mane:

  • Bučne su - što je tanji čelik to je sudopera bučnija
  • Sudopere sa tankim nerđajućim čelikom imaju veću verovatnoću da će se ogrebati
  • Može se lako udubiti ako u sudoperu padne nešto teško
GRANITNE SUDOPERE


granitne-sudopere

Granitne kompozitne kuhinjske sudopere su možda i najmodernije sudopere. Uz veliki izbor stilova i završnih obrada, sa bojama u rasponu od klasične crne do svetlo krem, zaista postoji završni sloj koji će odgovarati svakom kuhinjskom dekoru. Granitne kompozitne sudopere, poput sudopera od nerđajućeg čelika, mogu se montirati na različite načine, bilo da se montiraju na standardan, poravnat ili podgradni način.

Granitne sudopere su neverovatno jake; toliko da su prilikom testiranja izdržljivosti pucali iz pištolja u jedanu granitnu sudoperu i nije bilo nikakvih oštećenja! Sa sudoperom od granita, možete sasvim bezbedno uzeti vruće posude i tacne direktno iz rerne i staviti ih na granitnu površinu.

Dovoljno su čvrste da ako slučajno ispustite nešto u korito sudopere, verovatno ćete slomiti ono što ste ispustili nego samu sudoperu (mada ako ste nespretni, to može dovesti do toga da morate da kupujete velike količine staklenog posuđa).

Takođe su otporne na ogrebotine i mrlje, iako to ne znači da možete ostaviti svoju sudoperu prekrivenu prljavštinom i očekivati da ćete moći da je obrišete za nekoliko trenutaka bez ikakvih tragova. Toplo preporučujemo da je očistite nakon svake upotrebe - čak i ako je samo vlažnom krpom - a zatim ga pravilno čistite jednom nedeljno sa Deante ZZZ 000I sredstvom za održavanje granitnih sudopera.

Granitne sudopere su generalno skuplje od sudopera od nerđajućeg čelika, ali čak i tako dostupne su od 18.000 dinara. Iako su skuplje od sudopera od nerđajućeg čelika, razlika u kvalitetu između jeftinijih i skupljih granitnih sudopera nije tolika kao razlika u kvalitetu između jeftinih i skupih sudopera od nerđajućeg čelika.

Prednosti:

  • Izuzetno izdržljiv materijal - većina granitnih sudopera je otporna na toplotu, mrlje i ogrebotine
  • Antibakterijska površina koja se takođe lako čisti
  • Duge garancije
  • Dostupan veliki izbor boja, veličina i stilova
Mane:

  • Veoma tvrda površina koja može oštetiti stvari koje padnu na nju
  • Zahteva pažljivo održavanje
  • Teži materijal od nerđajućeg čelika, pa je potrebna čvršća radna ploča

KERAMIČKE SUDOPERE


keramicke-sudopere

Keramičke sudopere su i dalje izbor tradicionalista. Uđite u skoro svaku kuhinju u tradicionalnom stilu i naći ćete keramičku sudoperu, a zahvaljujući njihovoj izdržljivosti, postoji šansa da je tu toliko dugo koliko i kuhinja. Dobro održavana keramička sudopera može trajati doživotno, a zahvaljujući tome što se lako čisti, uzeti u obzir i otpornost na toplotu, može izgledati jednako dobro kao i onog dana kada ste je kupili.

Keramičke sudopere za kuhinju su najskuplja opcija, ali i dalje ne morate da opljačkate banku da biste je kupili. Kao i granitne kuhinjske sudopere, dostupne su od oko 29.000 dinara. Keramičke sudopere nisu pogodne za sve; zbog njihove težine, prvo morate da se uverite da Vaša radna površina i kuhinjski element može da izdrži težinu. Ovo je posebno važno ukoliko je u pitanju podgradni način montaže. 

Prednosti:

  • Najlakše je održavati i čistiti keramičke sudopere
  • Izuzetno izdržljiv materijal - otporan na toplotu i mrlje
  • Otporan na većinu kućnih hemikalija

Mane:

  • Skuplja opcija
  • Masivne i teške
  • Dostupan je manji izbor
Nazad